Segíts, oszd meg tapasztalataidat, hogy Te is segítséget kapj!

connection-live

connection-live

Válni vagy nem válni?

Ez itt a kérdés!

2017. április 20. - conneciton live

400e81df5d69229c7472eb3646d076d8.jpgAz van, hogy ami manapság elromlik azt nem megjavítjuk, hanem kidobjuk és újat veszünk. És valóban így. Újat veszünk minden kütyüből, ruhákból és megannyi olyan termékből amik nélkül egyébként simán elboldogulnánk, de nekünk csak azért is kell. Valamiért...

A lényeg azonban most nem az esztelen vásárlási mánia, hanem az a tény, hogy lassan a kapcsolatainkat is csak egy termékként kezeljük. Ehhez ligánk mi magunk járulunk hozzá, hiszen szingliként eleve úgy viselkedünk, mintha egy húspiacon várnánk, hogy végre hazavigyenek minket. Tisztel a kivételeknek! És ha végre megtörténik, az aminek meg kell, haza visznek minket, akkor a kapcsolatunkat kezdjük el termékként kezelni. Ha elromlik, majd lecseréljük egy jobbra.... Továbbra is tisztelet a kivételeknek - lehet ez a poszt most nem nekik szól :D.

Szóval valahol elromlik az, ami anno olyan szép és jó volt, hogy egy egész életre terveztünk vele.

Minden kapcsolatban vannak nehéz időszakok, de sok esetben az ártalmatlannak tűnő dolgok lesznek a kibékítetlen ellentétekre való hivatkozásnak az okai.

Ugye milyen aranyos a másik, amikor lustizik és azt búgja neked, hogy nincs kedvem semmihez? Na de mennyi ideg aranyos ez? Évek múltán, amikor még mindig nem csinálta meg azt az 1-2dolgot, amit kértünk, még mindig az lesz? És itt most mindenki elmerenghet egy kicsit. 

Persze ez a cikk nem a váljunk el érzés megerősítéséről, hanem épp az ellentétéről szól. ismerjük fel a hibákat és beszéljük meg!

Egy kis elrettentő példa: Magyarországon a statisztikák szerint minden 10. ember elvált. Európában a ranglista élén Belgium áll, ahol a házasságok több mint háromnegyede végződik válással. A tinédzser korú gyermekek több mint 60%-a csonka családban nő fel.

A házastársak nehezen fordulnak problémáikkal szakemberhez, mert szégyellik őket, vagy úgy gondolják, hogy nincs is rá szükségük. Pedig ezek rémisztő statisztikai adatok azt mutatják, hogy valami nincs rendben.  Mikor menthető meg még egy házasság? Mi az a pont, amikor már valóban a válást kell választani?

Ha nem a lustaság a gond:

Megcsalás, nem ámítás

A egyik leggyakoribb válóok a hűtlenség. A megcsalás nem maga a probléma, hanem már a korábbi negatív események következménye. Az elhidegülés, az intimitás, illetve kommunikáció hiánya mind szerepet játszanak, amelyeket figyelmességgel és együtt töltött minőségi idővel el lehet kerülni. Ezen felül a hűtlenségnek számtalan oka, illetve szintjei is vannak. Ha az egyetlen megoldásnak azt látjuk, hogy egy új kapcsolatba meneküljünk, akkor mindenképpen avassuk be a házastársunkat a lépés előtt.  

Alkoholizmus

Az alkoholizmus 1980 óta magasan vezeti a válóokok listáját. Az ebből következett agresszió és a családon belüli anyagi problémákéért is felelős. Évente több mint 100.000 nő válik erőszakos cselekmények áldozatául házasságon belül az alkohol és egyéb függőségek miatt. Ma már számtalan segítő szervezet, vagy intézmény kapui állnak nyitva az ehhez hasonló problémákkal küzdő házastársak részére. Nincs olyan helyzet, amire ne lenne megoldás!

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak

A harmadik leggyakoribb válóok a kapuzárási pánik. Amikor a gyerekek kirepülnek a családi fészekből, akkor megszűnnek a közös célok. A nők ilyenkor különböző változásokon esnek át, ugyanúgy, mint a férfiak. Ebben az időszakban a szerepek is változnak, ezért érdemes több figyelmet fordítani egymásra. Ne zárjuk ki a másikat és legyünk nyitottak társunk új szabadidős tevékenységeire, vagy ötleteire!

ÉN és ÉN, meg az énem

Nagyon sok olyan elv előkerül, ami a nevelésből, a világnézetünkből, a nemekről alkotott gondolatainkból táplálkozik. Vannak olyan példák, amik nagy valószínűséggel igazak lesznek, de ez nem jelent kizárólagosságot. A hangsúly azon van, hogy az igények, a vágyak mindkét fél számára teljesüljenek. Ez kompromisszumokat is igényel, és annak a belátását, hogy mindkét félnek vannak erősségei és gyengéi, melyeket ismerve nagyon jól kiegészíthetik egymást.

Mit tehetünk azért, hogy megmentsük a házasságunkat?

  • Váltsuk nézőpontot: Az empatikus képességeink állnak próbáljuk magunkat a másik szerepében helyezni, hogy megértsük, mit miért tesz.
  • Tanuljunk meg engedni: Ne ragaszkodjunk a saját elveinkhez, hanem törekedjünk a kompromisszumokra! Nem éri meg a saját egónkat az előtérbe helyezni.
  • Vegyük észre a másik pozitív tulajdonságait: A jó tulajdonságokat képesek vagyunk alapfeltételként kezelni, csak a negatívumokat vesszük észre.
  • Forduljunk egymás felé: Ne hibáztassuk egymást, hanem próbáljuk közös megoldást találni! Ne vitatkozzunk, hanem mondjuk el a véleményünket és hallgassuk meg egymást! A kommunikáció hiánya általában minden probléma mögött meghúzódik, ezért próbáljunk meg higgadtan, figyelmesen beszélgetni!

Ha neked is segítettünk, lájkold vagy oszd meg, hogy másoknak is segíthessünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://connection-live.blog.hu/api/trackback/id/tr2912440319
süti beállítások módosítása