A Húsvét
A Keresztény világ legnagyobb ünnepe. A bibliai írások szerint Krisztus pénteki keresztre feszítése után, a harmadik napon, vasárnap feltámadt. Kereszthalálával ugyan nem szabadíthatta meg a világot a szenvedéseitől, de megváltotta az emberek bűneit, és legyőzte a halált.
A Húsvét elnevezés maga arra utal, hogy a húshagyó keddel kezdődő Nagyböjti időszak után ekkor szabad ismét húst fogyasztani. Fontos elemei, melyek az évek során kialakultak:
- húsvéti nyúl
- tojásfestés
- barka, vagy tojásfa állítás
- locsolkodás
- bárány sütés
- sonkafőzés, sütés
A legjobb receptek egyike a Mézes-mustáros sült sonka:
A főzővízhez: 1,2Kg kötözött sonka, 5dl cider, 2dl víz, 1 narancs reszelt héja, 2db csillagánizs, 3cm-es db gyömbér szelet, 1 közepes vöröshagyma
A mázhoz: 2 dl cider, 2 ek méz, 2tk mustár
A tűzdeléshez: szegfűszeg
A sonkát felöntjük a ciderrel, és annyi vízzel ami pont ellepi. A főzővizet a narancshéjjal, fébe vágott megtisztított hagymával, gyömbérrel, és csillagánizzsal fűszerezzük.
Ha megfőtt, kivesszük a főzőléből, szárazra töröljük, és lefejtjük a bőrét. A hájat és a sonka többi felületét óvatosan rácsosra beirdaljuk. A metszéspontokba pedig beletűzzük a szegfűszegeket. A mázhoz valókat összekeverjük és közepes lángon főzve besűrítjük. a kész mázzal kenjük meg a sonkát és 25 perc alatt 200 fokon süssük készre.
Tudtok ti is valami jó receptet? Osszátok meg velünk a Connection-Live applikációban.