Segíts, oszd meg tapasztalataidat, hogy Te is segítséget kapj!

connection-live

Válni vagy nem válni?

Ez itt a kérdés!

2017. április 20. - conneciton live

400e81df5d69229c7472eb3646d076d8.jpgAz van, hogy ami manapság elromlik azt nem megjavítjuk, hanem kidobjuk és újat veszünk. És valóban így. Újat veszünk minden kütyüből, ruhákból és megannyi olyan termékből amik nélkül egyébként simán elboldogulnánk, de nekünk csak azért is kell. Valamiért...

A lényeg azonban most nem az esztelen vásárlási mánia, hanem az a tény, hogy lassan a kapcsolatainkat is csak egy termékként kezeljük. Ehhez ligánk mi magunk járulunk hozzá, hiszen szingliként eleve úgy viselkedünk, mintha egy húspiacon várnánk, hogy végre hazavigyenek minket. Tisztel a kivételeknek! És ha végre megtörténik, az aminek meg kell, haza visznek minket, akkor a kapcsolatunkat kezdjük el termékként kezelni. Ha elromlik, majd lecseréljük egy jobbra.... Továbbra is tisztelet a kivételeknek - lehet ez a poszt most nem nekik szól :D.

Szóval valahol elromlik az, ami anno olyan szép és jó volt, hogy egy egész életre terveztünk vele.

Minden kapcsolatban vannak nehéz időszakok, de sok esetben az ártalmatlannak tűnő dolgok lesznek a kibékítetlen ellentétekre való hivatkozásnak az okai.

Ugye milyen aranyos a másik, amikor lustizik és azt búgja neked, hogy nincs kedvem semmihez? Na de mennyi ideg aranyos ez? Évek múltán, amikor még mindig nem csinálta meg azt az 1-2dolgot, amit kértünk, még mindig az lesz? És itt most mindenki elmerenghet egy kicsit. 

Persze ez a cikk nem a váljunk el érzés megerősítéséről, hanem épp az ellentétéről szól. ismerjük fel a hibákat és beszéljük meg!

Egy kis elrettentő példa: Magyarországon a statisztikák szerint minden 10. ember elvált. Európában a ranglista élén Belgium áll, ahol a házasságok több mint háromnegyede végződik válással. A tinédzser korú gyermekek több mint 60%-a csonka családban nő fel.

A házastársak nehezen fordulnak problémáikkal szakemberhez, mert szégyellik őket, vagy úgy gondolják, hogy nincs is rá szükségük. Pedig ezek rémisztő statisztikai adatok azt mutatják, hogy valami nincs rendben.  Mikor menthető meg még egy házasság? Mi az a pont, amikor már valóban a válást kell választani?

Ha nem a lustaság a gond:

Megcsalás, nem ámítás

A egyik leggyakoribb válóok a hűtlenség. A megcsalás nem maga a probléma, hanem már a korábbi negatív események következménye. Az elhidegülés, az intimitás, illetve kommunikáció hiánya mind szerepet játszanak, amelyeket figyelmességgel és együtt töltött minőségi idővel el lehet kerülni. Ezen felül a hűtlenségnek számtalan oka, illetve szintjei is vannak. Ha az egyetlen megoldásnak azt látjuk, hogy egy új kapcsolatba meneküljünk, akkor mindenképpen avassuk be a házastársunkat a lépés előtt.  

Alkoholizmus

Az alkoholizmus 1980 óta magasan vezeti a válóokok listáját. Az ebből következett agresszió és a családon belüli anyagi problémákéért is felelős. Évente több mint 100.000 nő válik erőszakos cselekmények áldozatául házasságon belül az alkohol és egyéb függőségek miatt. Ma már számtalan segítő szervezet, vagy intézmény kapui állnak nyitva az ehhez hasonló problémákkal küzdő házastársak részére. Nincs olyan helyzet, amire ne lenne megoldás!

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak

A harmadik leggyakoribb válóok a kapuzárási pánik. Amikor a gyerekek kirepülnek a családi fészekből, akkor megszűnnek a közös célok. A nők ilyenkor különböző változásokon esnek át, ugyanúgy, mint a férfiak. Ebben az időszakban a szerepek is változnak, ezért érdemes több figyelmet fordítani egymásra. Ne zárjuk ki a másikat és legyünk nyitottak társunk új szabadidős tevékenységeire, vagy ötleteire!

ÉN és ÉN, meg az énem

Nagyon sok olyan elv előkerül, ami a nevelésből, a világnézetünkből, a nemekről alkotott gondolatainkból táplálkozik. Vannak olyan példák, amik nagy valószínűséggel igazak lesznek, de ez nem jelent kizárólagosságot. A hangsúly azon van, hogy az igények, a vágyak mindkét fél számára teljesüljenek. Ez kompromisszumokat is igényel, és annak a belátását, hogy mindkét félnek vannak erősségei és gyengéi, melyeket ismerve nagyon jól kiegészíthetik egymást.

Mit tehetünk azért, hogy megmentsük a házasságunkat?

 • Váltsuk nézőpontot: Az empatikus képességeink állnak próbáljuk magunkat a másik szerepében helyezni, hogy megértsük, mit miért tesz.
 • Tanuljunk meg engedni: Ne ragaszkodjunk a saját elveinkhez, hanem törekedjünk a kompromisszumokra! Nem éri meg a saját egónkat az előtérbe helyezni.
 • Vegyük észre a másik pozitív tulajdonságait: A jó tulajdonságokat képesek vagyunk alapfeltételként kezelni, csak a negatívumokat vesszük észre.
 • Forduljunk egymás felé: Ne hibáztassuk egymást, hanem próbáljuk közös megoldást találni! Ne vitatkozzunk, hanem mondjuk el a véleményünket és hallgassuk meg egymást! A kommunikáció hiánya általában minden probléma mögött meghúzódik, ezért próbáljunk meg higgadtan, figyelmesen beszélgetni!

Ha neked is segítettünk, lájkold vagy oszd meg, hogy másoknak is segíthessünk.

Hazudni bűn! ??

i_must_not_tell_lies_by_corey_grandy-d33uza7.jpg

A kutatások szerint az emberek naponta 5-10 hazugságot mondanak.

Őszintén, te hányszor füllentettél már ma?

Ezért nem is csoda, hogy mindenki át szeretne látni a hazugság sűrű fátylán. Van egy jó hírünk, mert egy kis odafigyeléssel könnyedén kiszűrhetjük, hogy ki az, aki őszinte velünk, vagy éppen megvezetni próbál minket. Amikor valaki hazudik, akkor stressz helyzetbe kerül, amely tökéletesen megmutatkozik a metakommunikációjában, illetve testbeszédében. Jelen cikkünkben, ezeket a könnyen felismerhető jeleket szedtük össze!

 1. Kifejezés és szóismétlés

A hazugság egyik leggyakoribb jele, amikor valaki folyamatosan egy szót, vagy kifejezést ismétel. Ennek egyik oda, hogy próbálja a hallgatóságot, illetve saját magát is meggyőzni a mondandója valóság tartalmáról.  Ezen felül érdemes a „Csak” kezdetű mondatokra is odafigyelni. pl. „Csak beszélgettünk”, „Csak öt percet kérek”.

 1. A kínos csend

Amikor úgy gondoljuk, hogy partnerünk hazudik, akkor egyszerűen maradjunk csöndben. A hazug embert a csend kényelmetlen helyzetbe hozza, hiszen úgy gondolja, ha partnerre hallgatásba kezd, akkor rájött a hazugságra, vagy rá fog jönni. Ilyenkor általában testvégtagjaik megmerevednek, vagy túl gyors beszédbe kezdenek, esetleg hirtelen témaváltás következik.

 1. Indokolatlan érintések

A különböző testrészek megérintése (pl. ajkak, fülek, orr) a másik leggyakoribb és leggyorsabban felismerhető jele a hazugságnak. Általában aki hazudik, vagy a fülét, vagy az ajkát érinti meg, ennek tudat alatti reakciója van, miszerint saját maga sem akarja kimondani, illetve hallani a hazugságot. Ezt saját magunkon is észrevehetjük, ha tudatosan nem vesszük észre, hogy partnerünk hazudik, de beszélgetés közben többször megérintjük a fülünket – ezzel jelezve, hogy valamit nem akarunk hallani – akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a kommunikáció valóság tartalmán. Ezen felül a sebezhető testrészek ösztönös védelme (pl. fej, torok, mellkas, alhasi tájék) is adhat okot a gyanakodásra.

 1. Egyre nehézkesebb beszéd

Biztos láttál már a krimi filmekben rendőrségi kihallgatást, amikor a bűnös alanynak egy idő után nehezére esik tisztán és érthetően kifejeznie magát. A magyarázat erre a reakcióra az, hogy stressz hatására az idegrendszer csökkenti a nyáláramlását, ami kiszárítja a nyálkahártyáját. A másik oka, hogy egy reakcióra, vagy helyzetre a hazudozó nem készült fel, ezért nem képes spontán reakciót produkálni.

Mit tegyünk, ha valakit hazugságon kapunk?

Ha úgy gondoljuk, és az árulkodó jelek alá is támasztják a hazugságot, akkor se támadjuk le beszélgető partnerünket! Próbáljunk rájönni, hogy mi lehet a hazugsága valódi oka. Ha letámadjuk, akkor azzal többet ártunk, mint használunk, mert a védekező mechanizmusok bekapcsolnak, és sosem fogjuk megtudni az valódi igazságot. Természetesen vannak, akik már mester szinten űzik a hazudozást, de ne aggódj, mert minden egyes tudatalatti jelzés nem tudnak kikapcsolni. Légy szemfüles, és senki nem fog tudni rajtad kifogni!

Mi volt a legdurvább hazugság, amivel át akartak verni?

 

Beismerem, hogy függő vagyok!

Meghatározó pillanat egy ember életében, amikor először mondja ki: Függő vagyok.

Drámai szavak ezek, és számtalan – mások szemében akár jelentéktelen – függést jelenthetnek.

 

dependence.jpg

Ez a kijelentés jelezheti a személyes mélypont átélését és a változtatás megfogalmazódásának a szándékát. Jelentheti egy betegbelátás kialakulását, és egy krónikus betegség fennállásának jóváhagyását. Ezen felül jelentheti az első – és egyben legnagyobb - lépést egy szenvedélybetegség felismeréséhez. De mégis miért van ekkora jelentősége a felismerésnek? Miért olyan nehéz eljutni ahhoz, hogy kimondjuk ezeket a szavakat? Ebben különböző elhárító mechanizmusok játszanak szerepet, amelyeket most jelen cikkünkben fogunk bemutatni nektek.

Az elhárító mechanizmus

Az elhárító mechanizmusok fogalma a pszichoanalitikus irányzathoz, és mindenekelőtt Anna Freud nevéhez köthető. Az elhárító mechanizmusok többnyire tudat alatt zajló folyamat, amelyeket az egyén a kellemetlen érzések és a szorongás ellenében működtet. Tehát az elhárító mechanizmus teljes mértékben a védekezés és leplezés a célja. Kitartó önismereti munkával az egyéni elhárító mechanizmusai tudatosíthatóak, könnyen felismerhetőek, ez pedig hosszú távon a problémákhoz kapcsolódó érzések feltárásában nyújtanak segítséget. Az elhárító mechanizmusokat és a személyiség kapcsolatát úgy lehet elképzelni, mint egy személyes térképet, amelyen bizonyos működési formák túlsúlyban vannak, míg más mechanizmusok kisebb arányban szerepelnek. Miközben mindenkinek a személyisége más és más személyes térképet rajzol meg, elmondható, hogy a függőség természete bizonyos elhárító mechanizmusok dominanciájának kedveznek.

 1. Tagadás

Az egyik leggyakrabban hallott elhárító mechanizmus a tagadás: Nem vagyok függő, nincs problémám az alkohollal vagy a drogokkal! Nincs: ez a kulcsszó a szenvedélybetegséggel való viszony leírásában akkor, ha az egyén tagadásban van. Ez az egyik oka, hogy a szenvedélybeteg nem mutat belátást a függőségével kapcsolatban. A tagadás során tények, események valósága cáfolódik meg. A tagadás általában nem egyenlő azzal, hogy az egyén nincs tisztában azzal, amit rejtegetni próbál, egyszerűen a szorongás gyökereit próbálja palástolni.  Súlyos esetben fordul elő, hogy a szenvedélybeteg elveszíti a realitásérzékét, és úgy gondolja, hogy teljes mértékben helyesen cselekszik a túlzott szesz, vagy akár drogfogyasztással.

 1. Bagatellizálás

A bagatellizálás a tagadáshoz közel áll, de még sem ugyanaz. Ez az elhárító mechanizmus, redukál, és kiszínez egyes mozzanatokat. Bizonyos cselekedettek jobb színben próbál feltüntetni. Pl. Csak két üvegsör fogyott el, Az ivás még mindig jobb, mintha drogoznék, stb. A bagatellizálás által születnek ilyen és ehhez hasonló kifogásnak hangzó mondatokat fogalmazódnak meg.  

 1. Projekció

A projekció más néven kivetítést jelent, és valóban ez történik az elhárító mechanizmus gyakorlása során. Az egyén érzései és gondolatai, amelyek szorongásának forrását jelentenék, kivetülnek egy másik személyre (általában a közelálló családtagokra, barátokra). A projekció alatt egy másik személynek tulajdonítunk egy olyan érzést, ami a sajátunk, de az érzés akadálytalan átélése vállalhatatlan szorongást jelent. Ez az elhárító mechanizmus nagyon gyakori a függő személyeknél, akik a szüleikben, barátaikban, embertársaikban keresik a hibát, vagy úgy gondolják, hogy az ő negatív tetteik miatt lógnak folyton a gép előtt, vagy isznak a kocsmában.

 1. Racionalizáció

A racionalizációnál egy vagy több logikusnak tűnő érv születik a szorongáskeltő helyzet feloldására. Klasszikus magyarázatként szolgál, hogy: egy társaságban mindenki dohányzik, vagy iszik, akkor én miért ne tenném?

Hogyan ismerjük fel a függőséget?

Természetesen, ha a fent felsoroltak bármelyikét is rendszeresen produkáljuk, akkor érdemes elgondolkozni a változtatás szükségességén. Érdemes tudni, hogy a függőség nem csak egy választás, hanem több folyamat végeredménye. Minden egyes függőség azért születik, mert  valamilyen feldolgozatlan traumát, érzését vagy szorongást próbálunk meg jó, de leginkább rossz szokásokkal elnyomni. - Szerinted létezik jó függőség is? Vagy ami már jó, azt nem nevezzük függőségnek? -  Ezért érdemes magunkkal szemben őszintének lenni, mert az sokat segíthet, a gyógyulási folyamatban pl. Azért iszom, hogy elviseljem ez a helyzetet! Azért logók folyton az interneten, mert félek, hogy kimaradok valamiből, stb. Az elhárító mechanizmusok nem vezetnek sehová. Ha a környezetünkben élő emberen, vagy saját magunkon véljük felfedezni a függőség tünetei, akkor mindenképpen forduljunk szakemberhez, vagy különböző speciális segítő szervezetekhez! Tökéletes és jól alkalmazható megoldások vannak a függőség kezelésére!

Ha magadra ismertél, ha úgy érzed, hogy segítségre van szükséges, akkor látogass el az oldalunkra.

www.connection-live.com

Segítség! Kamaszodik a gyerek!

i2z0prc.jpg

Nem rég még egy aranyos kis tipegő volt, aki alig tudott tőlünk elszakadni, de ma már mindent a fejünkhöz vág. Tíz éves kora körül minden gyermek egy természetes, és megállíthatatlan változáson megy keresztül. Egyre kevesebb dolgot oszt meg a szüleivel, sokszor undok és pimasz, talán lusta is, na meg rendetlen. Ilyenkor sok szülő a fejéhez kap, és azt kérdi: „Vajon hol ronthattam el?”.  Hiába tudjuk, hogy a kamaszkor egy elkerülhetetlen életszakasz, akkor is tanácstalanul állunk, és azt kérdezzük: „Mit tegyek most?”. Ha Te is ilyen helyzetben vagy, akkor ez a cikk neked szól! A teljesség igénye nélkül összeállítottunk néhány tanácsot „kamasz-krízishelyzetek" esetére.

Ne akard elkerülni a feszültségeket

A gyermekben ilyenkor nagymértékben megnövekszik a feszültség, amiért elsősorban a hormonális változások a felelősek. Meg kell értenünk, hogy az a változás, amin most keresztülmegy, az számára még teljesen ismeretlen és nehéz. Próbáljunk vele beszélni, és hallgassuk meg, ha úgy látjuk, hogy valamilyen témában bizonytalan! Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, amilyen megjegyzéseket tesz! Ebben a korszakban csökkenhet az önbizalmuk, és az elfogadás képességük, illetve a realitás érzékük is. Ezeket érdemes időben felismerni, mert kihatással lehetnek az egész életükre!

Parancsolgatás helyett iránymutatás

A kamaszoknak nincs másra szükségük, mint útmutatásra. Ebben a korszakban kezdik el bontogatni a szárnyaikat és felfedezni a világot a teljes valójában. Ilyenkor a bizalom a szülő és gyermek között olyan, mint egy vékony jég. Ahelyett, hogy úton útfélen meg akarnánk nekik mondani, hogy mit tegyenek, a helyett próbáljuk őket ráterelni a helyes útra, és adjuk nekik lehetőségeket. Ha úgy gondolja kamaszgyermekünk, hogy szeretne elmenni, lovagolni, akkor vigyük el egy órára, hogy kipróbálhassa. Természetesen minden esetben mondjuk el a véleményünket és hagyjuk azt is, hogy ő is megoszthassa velünk a saját érveit. Ha kitartanak egy hajmeresztő ötlet mellett, akkor vázoljuk fel nekik a következményeket, de mindenképpen kezeljük őket úgy, mint egy önálló, gondolkodó embert!

Dicséret és reális elvárások

Gyakori hiba, hogy a szülők ahelyett, hogy ösztönöznék a gyermeküket sokszor magas elvárásokkal szemben állítják őket. Ha azt látod, hogy leül tanulni, vagy olyat tesz, ami fejleszti a képességeit, és a jellemét, akkor mindenképpen dicsérd meg! Ne vedd fél vállról, hogy végre azt teszi, amit te elvártál tőle! Szabd meg a határokat, de légy nyitott kompromisszumokra!

Tanítsd meg neki, hogyan fejezze ki az érzelmeit!

A serdülőkorban lévő gyermekek képesek összekeverni a fizikai távollétet a lélek függetlenségével. Hajlamosak például arra, hogy ha szabadságra vágynak, akkor elszöknek, vagy ha figyelemre van szükségük, akkor hajmeresztő dolgokat fognak tenni stb. A kamaszokat nagyon könnyen meglehet tanítani arra,  hogyan fejezzék ki az érzelmüket úgy. Ennek egyszerű módja, ha mi sem folytjuk el feléjük. Mondjuk el nekik, hogy szeretjük őket, de azt is, ha esetleg a viselkedésükkel megbántanak minket! Ezzel megalapozzuk a bizalmat, és ő sem fogja kellemetlenül érezni magát, ha ki kell fejeznie az érzelmeit.

Legyél jelen, legyél ott neki!

Most úgy tűnhet, hogy nincs szüksége családjára, pedig ez egyáltalán nem igaz! Ebben a korszakban a kamaszokra egy érzelmileg stabil, megbízható családra van szükségük! Egy olyan családi háttérre, amely megérti őket, és ahol mindig vigaszt találhatnak.

A kamasz kor nem tart örökké, viszont a gyermek egész életére kihatással lesznek azok a változások, amik most történek vele. Azonban, ha úgy látjuk, hogy gyermekünk függőségben szenved, súlyos mentális problémái vannak (depresszió, szorongás, szociophobia), akkor mindenképpen tájékoztassuk a helyi védőnőt, családsegítőt, vagy orvost!

Kutyát szeretnél? Ezeket vedd figyelembe!

Lesz időd a kedvencedre?

Naná, hogy igen a válaszod, de azért óvatosan a gyors kijelentésekkel! Tégy egy lépést hátra és gondold át végig a jelenlegi napirended.

beagle4.jpg

Vizsgáld meg a lehetőségeidet és a körülményeidet!

A zsúfolásig megtelt menhelyek nem arról tanúskodnak, hogy az emberek képesek a felelős állattartásra. Ezért jól gondold át, hogy a körülményeid, illetve a lehetőségeid alkalmasak-e egy kutya fogadtatására. Ha például egy bernáthegyit szeretnél, de jelenleg egy kisebb lakásban élsz, akkor egyértelmű, hogy ez a fajta nem neked való. Ha nem aktív életmódot élsz, akkor egy nagy mozgásigényű eb nem lesz számodra jó választás. Írd fel egy papírra, hogy milyen lehetőségeid vannak és ne azt nézd, hogy ő mit nyújt majd neked, hanem azt, hogy te mit adhatsz majd neki.  

Az életkörülményeken felül a legfontosabb kérdés, hogy mennyi időd van a kutyával foglalkozni? Egy kutya mindig ott lesz neked és nem kapcsolhatod ki, mert neked éppen hosszú napod volt, vagy inkább lustálkodnál egész nap. Sétáltatni, etetni, tanítani, tehát gondoskodnod kell róla. Ha egy kölyökkutya mellett döntesz, akkor valamivel könnyebb dolgod lesz, viszont ha idősebb ebet szeretnél, akkor neked is igazodni kell, a már berögzül szokásaihoz. A kutyanevelés mindkét esetben türelmet és következtetés igényel, hiszen az állat életében is új helyzetek, és szerepek próbálunk bevezetni.

Mentsünk vagy vegyünk?

Ez a kérdés attól függ, hogy milyen céllal szeretnék kutyát tartani. Ha a célunk az, hogy versenyekre és kiállításokra vigyük, akkor válasszuk a tenyésztőt.  Viszont, ha csak kedvtelésből szeretnénk háziállatot tartani, akkor egyértelműen a menhelyet válasszunk. Németországban a menhelyről való örökbefogadás óriási nagy népszerűségnek örvend. A német kutyatulajdonosok szeretik elmondani, hogy olyan kutyájuk van, akinek esélyese se lehetett volna gazdához kerülni. Itt megemlíthetjük azt is, hogy Amerikában egyre több sztár jelenik meg mentett kutyával. De erre nyilván nem egy divat hóbortként kell tekinteni.

Végül, de nem utolsó sorban…

Ha úgy döntöttél, hogy kutyát szeretnél és minden körülményt jól megvizsgáltál, akkor többet fogsz kapni, mint gondolnád. Egy kutya a hű társad lesz, feltétel nélkül fog szeretni és az is biztos, hogy színesebbé és boldogabbá fogja tenni az életed. Tudományosan bizonyított tény, hogy kis kedvenceink számos pozitív hatást gyakorolnak az életünkben. Igazi szeretet bomba fog érkezni a családba, de vajon te tényleg készen állsz rá? Gondold át és légy felelős állattartó!

A legjobb idei esküvői trendek

Avagy tudjuk, hogy mit tervezel idén nyáron.

Jön a nyár, a jó idő, és az esküvőszezon! Valószínűleg a nyárra már sokkunk hivatalos legalább egy esküvőre. Érthető, hogy ez az évszak a legkedveltebb a szerelmes párok körében, hogy összekössék az életüket. A csodaszép tavaszias vagy nyárias idő kiválóan megalapozza a hangulatot egy álomesküvőhöz. Ilyenkor megszűnnek a korlátok és megnyílik előttünk a lehetőségek tárháza.

Lássuk milyen lehetőségek várják idén a szerelmeseket!

forest-wedding-photo0096.jpg

Irány a természet, irány az erdő!

Az erdei esküvő nem új-keletű dolog, de 2017-ben újra fénykorát fogja élni. Nincs is jobb, mint a sűrű, zöld, életteli lombkoronák alatt, és a csicsergő madarak kíséretében kimondani a boldogító igent. A természet közelsége valószínűleg a násznépet is garantáltan le fogja nyűgözni. Ennél a témánál a zöld és a fehér színeké a főszerepe. De itt elsősorban nem a dekoráción van a hangsúly, hanem a helyszín természeti adottságain. Az erdei esküvő nagy előnye, hogy rengeteg mindent akár saját magunk is elkészíthetünk, illetve a terembérlés költségeit is megspórolhatjuk. És persze az sem utolsó szempont, hogy hazánk csodás erdőségekben bővelkedik.

Natúr színek és a rózsaarany

A tavalyi év nagy slágere a pasztellszínek és a rózsaarany volt. Az utóbbi megtartotta a pozícióját, de a pasztellszíneket a natúr színek váltották fel. Utóbbiak a letisztult eleganciával, előbbi pedig a meghittséggel emeli az alkalom fényét. 

modern-rose-gold-blush-blue-wedding-inspiration-65.jpg

A vintage őrület

A vintage stílus meghódította a ruhatárunkat, a lakberendezési tárgyainkat és úgy tűnik az esküvőket is. A stílus lényege, hogy a régi dolgokat ötvözzük az újakkal, ezért egy jó nagy adag kreatívságot is igényel. Napjainkban már hazánkban is találhatunk olyan esküvői helyszíneket, amelyek kifejezetten a vintage eseményekre szakosodtak.

Az év nagy sztárja „2in1” esküvői ruhák

Kettő az egyben esküvői ruhákkal a mennyasszonyok nagy álma vált valóra. A csodaszép ruhaköltemények egyetlen mozdulattal átalakíthatóak. Ezáltal nem kell az öltözéssel vacakolni, vagy esetleg több ruhát beszereznünk.

Az biztos, hogy az idén is bőven van miből válogatni a színes bohém stílusú esküvőkön át a letisztul romantikus eleganciáig. Nehéz a választás, de a nagy napon szervezésében mindenképpen hallgassunk a szívünkre. Legyen olyan az esküvő, amilyenek elképzeltünk és kerüljön el az idegeskedést és a stresszt, mert ez a nap nem arról szól!

Ha téged is inspiráltunk oszd meg a bejegyzést ♥

Menjek vagy maradjak?

3019677_large.jpg

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön folytatják tovább az életüket. Lehet, hogy csak egy tanulmányi út, vagy jobb pénzkereseti lehetőség miatt indul neki valaki, de végül hosszú időkre, vagy akár örökre is külföldön köthet ki. A legnehezebb minden esetben a szándékot követő első lépést megtenni. Elhagyni a biztonságos fészket sosem kockázatmentes még akkor sem, ha csak a szomszéd városba költözünk.

Természetes, hogy a nagy döntés előtt kérdések ezrei születnek meg a fejünkbe: Mit érdemes figyelembe venni a költözés előtt? Milyen akadályokkal kell szembenéznünk? Minden meg fog változni? Hogyan induljunk el? Érdemes megtennem ezt a lépést?

A legeslegfontosabb, hogy mielőtt költözésre szánnád magad informálódj az adott országról. A legfontosabb kérdések, amikre mindenképpen választ kell találnod az alábbiak:

 • Milyen munkalehetőségek vannak?
 • Milyen lakhatási lehetőségek vannak?
 • Milyen az adott ország kultúrája?
 • Milyen szokásaik vannak a helyi embereknek?

Ezeket az információkat azért érdemes tudni, mert egyrészről meg tudod határozni, hogy mennyi tőkére van szükséged, illetve a fizetésekhez képest, milyen kiadásokra kell számítanod. Másrészről azért, mert ha tisztában vagy a helyi kultúrával és szokásokkal, akkor sokkal könnyebben tudsz majd beilleszkedni az adott közösségbe. Egy idegen országban pedig nagyon fontos, hogy minél előbb barátságokat tudj kötni, ezáltal több lehetőség is fog előtted megnyílni.

Milyen jól beszéled a nyelvet? Őszintén!!

Mielőtt külföldre költöznénk, azelőtt ezt a kérdést mindenképpen tegyük fel magunknak, és ha nem akarunk a későbbiekben kellemetlenségeket, akkor válaszoljunk rá őszintén. Érdemes az adott ország nyelvét minimális szinten beszélni. Ez esetben a minimális azt jelenti, hogy ha behívnak egy állásinterjúra, esetleg a főbérlővel kell egyeztetned, vagy egyszerűen csak el szeretnél igazodni a városban, akkor magabiztosan merj kiállni és megszólalni. Természetesen anyanyelvi környezetbe a nyelvtanulás is gyorsabban fog menni, de alapok nélkül semmiképpen se indulj neki!   

 Többé már semmi sem lesz ugyanaz!

Az elején még megpróbálhatjuk a balanszot fenntartani a régi és új környezetünk között, de egy idő után lehetetlenné válik. Rengeteg régi szokásunkkal fel kell majd hagynunk, hogy az új környezetünkkel azonosulni tudjunk. Ezért egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy teljesen megváltoztunk és semmi sem ugyanolyan már. Jó tanácsként szolgál, amit érdemes megjegyezned: Ne veszítsd szem elől a célt! Az elején bármennyire is nehéz lesz, és sok megpróbáltatással kell majd szembenézned, akkor se felejtsd el, hogy miért mentél ki. Ez az ok lehet a külföldi tanulmányaink, vagy több pénzkeresési lehetőség, amiből autót, vagy házat szeretnél majd venni.  

Összegezve a külföldre való költözés egy óriási kaland, amit meg kell megtapasztalni, ha itthon nincs mit veszítened (pl. család stb.). Teljesen más tapasztalatokkal gazdagodhatsz, ha egy adott országba nem turistaként, hanem lakóként érkezel. Sokkal mélyebb szinteken megismerheted a helyi emberek gondolkodását, és a gazdaság, vagy a társadalom működését. A lényeg, hogy a nagy utazás előtt alaposan tájékozódjunk!

Ha tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is :)

Hogyan tanuljunk hatékonyan idegen nyelvet?

Szóhoz sem jutsz?? Ne aggódj, más is így van ezzel!

degree.jpg

Legalább is az idegen nyelvek terén. Közismert tény - sajnos -, hogy hazánk nem jeleskedik az idegen nyelven megszólalni is képek lakosok számában. Ennek megoldására több cég, sőt még az állam is kínál megoldást - bár az inkább a diplomásokat érinti -, de az igyekezetek ellenére is rossz a statisztikánk.

Javítsunk ezen! És hasznosítsd a tanulmányaid és a munka terén vagy épp a várva várt nyaraláson a megszerzett tudásod!

Van öt perced?

Természetesen egy idegen nyelvet nem két hét alatt fogsz megtanulni, de ahhoz, hogy érdemben el tudj boldogulni, akár ennyi is elég lehet. A felmérések szerint ahhoz, hogy folyékonyan tudj beszélni egy idegen nyelven, ahhoz ismerned kell kb 1000 kifejezést. Ha naponta csak 5 új szót tanulsz meg, akkor kevesebb, mint 28 és fél hét alatt képes leszel jól kommunikálni. Az anyanyelvi kommunikációhoz minimum 6000 szó ismeretére van szükség és kiváló nyelvtani ismeretekhez.

Kezdj el nyelvet tanulni! Most! Nem kell, sok időt rászánod, csak 5 percet! Olvass és mondd fel hangosan, vagy hallgass és ismételd a szavakat. Ezzel a technikával a nyelvtanulás hatékonyságát akár meg is tudod kétszerezni.

Alkoss mondatokat!

Az egyik leghatékonyabb módszer, ha nem egyesével tanulod meg a szavakat, hanem mondatokba foglalod, őket pl. Van egy fekete kutyám. Így egyetlen tanulási művelettel tanulhatsz meg több szót is.

Hangolódj rá az idegen nyelve!

Miközben dolgozol, vagy otthon főzöl, takarítasz, akkor hallgass valamit az adott nyelven. Ma már korlátlan számban érhetőek el a neten bármilyen nyelven tartalmak Legyen az egy tanulást segítő párbeszéd vagy egy rádió adás, biztosan találsz olyat ami  megfelel a szintednek. Egy idő után pedig tökéletesen ki fogod hallani azokat a szavakat, amelyeket a leggyakrabban használnak. Ha a jelentésük nem világos, akkor azonnal utána is nézhetsz a neten és feljegyezheted őket magadnak. Rövid időn belül meg fogod tapasztalni, hogy akár 100 szó ismeretében is milyen jól le fogod tudni szűrni a lényeget.

A magolásnak és a több száz oldalas szótárnak leáldozott az ideje!

Ma már számtalan ingyenes applikációval találkozhatunk, amelyek megkönnyítik a nyelvtanulást. Letölthetsz kifejezetten szótanulásra alkalmas, vagy a nyelvtani részre kiélezett, vagy akár egyenesen a kiejtésre kifejlesztett applikációt. Ezen felül az interneten rengeteg neked tetsző idegen nyelvű cikkek, könyvek, vagy filmek közül válogathatsz. Napjainkban a lehetőségek tárháza határtalan, csak meg kell tanulni élni vele!

Használd bátran, amit megtanultál!

Sokan félnek, hogy amit megtanultak az nem is helyes, ezért ki fogja őket nevetni az adott nyelvet elsődlegesen használó ember. Ettől egyáltalán nem kell félni! Csak gondolj arra, hogy mi is milyen aranyos, és kedves gesztusnak vesszük, aki megszólal az anyanyelvünkön! Mindenki tisztában van vele, hogy a nyelvtanuláshoz megfelelő kitartás kell! És ha te már eljutsz addig, hogy meg tudj szólalni!

Összegezve a mai multikulturális világunkban elengedhetetlen, hogy az emberek valamilyen idegen nyelvi ismerettel rendelkezne. Ha utazásaink során használni tudjuk az adott nyelvet, vagy megértjük, akkor akár a helyi emberektől is értékes információkat tudhatunk meg az országról. Sokkal több tudás birtokába kerülhetünk, ha kitartóan képezzük magunkat!

És ami a legfontosabb: a tanulásra szánt idő mindig egy befektetés és nem veszteség!

Ha motivált a cikkünk, akkor egy megosztás megköszönünk.

Lapos has a strandszezonig?

A tartós fogyás nem tündérmese

www_womenshealthmag_co_uk.jpg

Lassan itt a nyár és kezdődik a bikini szezon. A legtöbben ilyenkor turbó diétákhoz nyúlnak, amelyek egyáltalán nem ajánlottak. A turbó diéták eredménye a jojó effektus, amely a testsúly leadásának és a kilók visszatérésének a többszöri váltakozását jelenti. Valódi és tartós eredményeket csak is életmódváltással, rendszeres mozgással és tudatos étkezéssel érhetünk el.

Valószínűleg ezt már nagyon sok forrásból hallottad, de hidd el, hogy e nélkül nem lehet sikereket elérni.

A zsírégetésnek egyetlen szabálya van, hogy ami kényelmes, az nem működőképes.

Amikor elhagyod a komfort zónádat és leszámolsz a kényelemmel, akkor fog elkezdődni életed új szakasza.

A tartós fogyás nem egy tündérmese!

Ahhoz, hogy megértsük a zsírégetés folyamatát, előbb meg kell ismernünk a szervezetünk működését. Először is tudomásul kell vennünk egy fontos tényt, hogy a testünk nem akar zsírt égetni. Az igazat megvallva a testünk a zsírhoz fog utoljára hozzányúlni, ha arról van szó, hogy szervezetünk nem jut elég tápanyaghoz. Ezért felesleges az éheztetés, mert lehet súlyveszteség lesz az eredménye, de a zsírpárnák nem fognak eltűnni. Annak, hogy kevesebbet fog mutatni a mérleg leginkább az izomveszteségnek lesz köszönhető, de a zsír miatt nem lesz esztétikus az eredmény. Láthatjuk, hogy a zsír igazán makacsul ragaszkodik, ezért biztos, hogy ha ki akarjuk rakni a kényelmes kis fészkéből, akkor nagy erőfeszítéseket kell tennünk.

Mégis hogyan szabaduljunk meg attól, ami ennyire ragaszkodik hozzánk?

Elsősorban rá kell kényszeríteni a szervezetünket, hogy a zsírraktárainkat használja fel az energia utánpótlásra és ne az izmainkat áldozza be a fogyás oltárán. Ez kalóriadeficittel (kalóriaszámolás), illetve a különböző tápanyagok megfelelő arányban való fogyasztásával tudjuk elérni. A hatékony zsírégetés 70% diétából és 30% testmozgásból tevődik össze. Emellett a fogyás csak is akkor lesz esztétikailag igazán előnyös, ha megőrizzük az izmainkat, illetve növeljük azokat. Az izmaink megerősítése nagy részben járul hozzá ahhoz, hogy a szervezetünkre rákényszerítsük a zsírégetésre.

Melyik a leghatékonyabb zsírégető mozgás?

A legjobb zsírégető mozgásforma az aerob, illetve intervallumedzések. A zsírégető edzéseknél a nagy intenzitás, ami a kulcsfogalom. Az aerob, illetve intervallumedzések erre a legalkalmasabbak. Az aerob edzéseket kevésbé szokták szeretni az emberek (pl. séta vagy biciklizés hegymenetben), mert egyszerűen unalmassá válnak. Ezzel szemben az intervallumedzések igazán izgalmasak, és változatosak tudnak lenni. Az intervallumedzés lényege, hogy a nagy intenzitású mozgást rövid pihenő idő kövesse Pl. Két perc sprint és egy perc séta, vagy két perc ugráló kötelezés és egy perc jogging.

Természetesen ne csak a bikiniforma miatt kezdjünk el edzeni, hanem saját magunkért is! Egy hosszabb, kiegyensúlyozottabb és energikusabb életéért!

Ha tetszett a cikkünk, akkor egy megosztást megköszönünk! :)