Vitaminok télen
A téli időszakban a vitaminszükségletünk megnövekszik. Ezért a vitaminhiányos téli hónapok tökéletesen kedveznek a vírusoknak, a náthának, vagy influenzának. Ezek megelőzéséhez szervezetünknek a vitaminok és ásványi anyagok folyamatos pótlására van szüksége.
A vitaminok nélkülözhetetlenek szervezetünk egészséges működéséhez, azonban előállítani nem tudjuk őket, ezért más módon kell a pótlásukról gondoskodnunk. Télen ösztönösen hajlamosabbak vagyunk zsírosabb, szénhidrát dúsabb ételeket fogyasztani, amelyeknek vitamin tartalma nagyon minimális. Ebben az időszakban az egyik legfontosabb, hogy nagyon kevés természetes napfény ér minket, ezért D-vitamin raktárunk lecsökken. Napjainkban az elődeinkhez képest - az évszaktól függetlenül is -, jóval kevesebb D-vitaminhoz jutunk, de ez minden más vitaminra, ásványi anyagra, és nyomelemre igaz. Kevesebb nyers gyümölcsöt, zöldséget fogyasztunk, illetve táplálkozási szokásaink sem számítanak kielégítőnek, vagy kiegyensúlyozottak.
Milyen vitaminokat fogyasszunk a téli időszakban?
A hideg hónapokban az elsődleges szempont, hogy az immunrendszerünket erősítsük. A C-vitamin kiváló immunrendszer erősítő, ezzel hozzájárul a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben kulcsszerepet játszó T-sejtek egészséges működéséhez.
Kell nekünk a drága C-vitamin tabletta?
A napi C-vitamin szükségtelünk megfelel egy-két kiwi, két narancs, vagy két pohár ribizlilének. Az erős immunrendszer felveszi a harcot a vírusokkal és baktériumokkal, így a kellemetlen klasszikus téli megbetegedések (pl. nátha, influenza, különböző gyulladások) elkerülhetőek. Összegezve kötelező „téli vitaminoknak” nevezhetjük az alábbiakat: C-vitamin, D-vitamin, A-vitamin, K-vitamin, Cink, B6, B1 vitamin.
Hogyan juthatunk természetes úton a vitaminokhoz?
Tökéletes természetes „téli vitamin” forrásként szolgálnak az alábbiak: kiwi, banán, alma, narancs, sovány húsok, halak, savanyú káposzta, cékla, datolya, sütőtök.
Természetesen télen nehezebb jó áron friss, vitamin bomba zöldségekhez, vagy gyümölcsökhöz jutni. Jó hír, hogy a mai korszerű eljárásoknak köszönhetően a fagyasztott termékek is nagymértékben megőrzik vitamin tartalmukat, ezért nem kell egyből táplálék kiegészítők után nyúlnunk. Alapvetően, ha életvitelünk kiegyensúlyozott, és étkezésink során gondosan válogatjuk össze az ételeket, akkor nem kell tartanunk a vitaminhiánytól. A tudatos és egészséges életmód kulcsfontosságú szerepet tölt be a megfelelően funkcionáló immunrendszerhez. Ez mellett érdemes naponta legalább fél órát a szabad levegőn tölteni, és heti 3x intenzív mozgást végezni. Az eredmény látható lesz, mert nem fogunk olyan könnyedén megbetegedni, kevésbé leszünk fáradékonyabbak, és jobban fogjuk bírni a stresszt.
Változtass, hogy változhass!