Segíts, oszd meg tapasztalataidat, hogy Te is segítséget kapj!

connection-live

connection-live

Menjek vagy maradjak?

2017. március 24. - conneciton live

3019677_large.jpg

Napjainkban egyre többen döntenek úgy, hogy külföldön folytatják tovább az életüket. Lehet, hogy csak egy tanulmányi út, vagy jobb pénzkereseti lehetőség miatt indul neki valaki, de végül hosszú időkre, vagy akár örökre is külföldön köthet ki. A legnehezebb minden esetben a szándékot követő első lépést megtenni. Elhagyni a biztonságos fészket sosem kockázatmentes még akkor sem, ha csak a szomszéd városba költözünk.

Természetes, hogy a nagy döntés előtt kérdések ezrei születnek meg a fejünkbe: Mit érdemes figyelembe venni a költözés előtt? Milyen akadályokkal kell szembenéznünk? Minden meg fog változni? Hogyan induljunk el? Érdemes megtennem ezt a lépést?

A legeslegfontosabb, hogy mielőtt költözésre szánnád magad informálódj az adott országról. A legfontosabb kérdések, amikre mindenképpen választ kell találnod az alábbiak:

  • Milyen munkalehetőségek vannak?
  • Milyen lakhatási lehetőségek vannak?
  • Milyen az adott ország kultúrája?
  • Milyen szokásaik vannak a helyi embereknek?

Ezeket az információkat azért érdemes tudni, mert egyrészről meg tudod határozni, hogy mennyi tőkére van szükséged, illetve a fizetésekhez képest, milyen kiadásokra kell számítanod. Másrészről azért, mert ha tisztában vagy a helyi kultúrával és szokásokkal, akkor sokkal könnyebben tudsz majd beilleszkedni az adott közösségbe. Egy idegen országban pedig nagyon fontos, hogy minél előbb barátságokat tudj kötni, ezáltal több lehetőség is fog előtted megnyílni.

Milyen jól beszéled a nyelvet? Őszintén!!

Mielőtt külföldre költöznénk, azelőtt ezt a kérdést mindenképpen tegyük fel magunknak, és ha nem akarunk a későbbiekben kellemetlenségeket, akkor válaszoljunk rá őszintén. Érdemes az adott ország nyelvét minimális szinten beszélni. Ez esetben a minimális azt jelenti, hogy ha behívnak egy állásinterjúra, esetleg a főbérlővel kell egyeztetned, vagy egyszerűen csak el szeretnél igazodni a városban, akkor magabiztosan merj kiállni és megszólalni. Természetesen anyanyelvi környezetbe a nyelvtanulás is gyorsabban fog menni, de alapok nélkül semmiképpen se indulj neki!   

 Többé már semmi sem lesz ugyanaz!

Az elején még megpróbálhatjuk a balanszot fenntartani a régi és új környezetünk között, de egy idő után lehetetlenné válik. Rengeteg régi szokásunkkal fel kell majd hagynunk, hogy az új környezetünkkel azonosulni tudjunk. Ezért egy idő után azt fogjuk észrevenni, hogy teljesen megváltoztunk és semmi sem ugyanolyan már. Jó tanácsként szolgál, amit érdemes megjegyezned: Ne veszítsd szem elől a célt! Az elején bármennyire is nehéz lesz, és sok megpróbáltatással kell majd szembenézned, akkor se felejtsd el, hogy miért mentél ki. Ez az ok lehet a külföldi tanulmányaink, vagy több pénzkeresési lehetőség, amiből autót, vagy házat szeretnél majd venni.  

Összegezve a külföldre való költözés egy óriási kaland, amit meg kell megtapasztalni, ha itthon nincs mit veszítened (pl. család stb.). Teljesen más tapasztalatokkal gazdagodhatsz, ha egy adott országba nem turistaként, hanem lakóként érkezel. Sokkal mélyebb szinteken megismerheted a helyi emberek gondolkodását, és a gazdaság, vagy a társadalom működését. A lényeg, hogy a nagy utazás előtt alaposan tájékozódjunk!

Ha tetszett a cikkünk oszd meg másokkal is :)

A bejegyzés trackback címe:

https://connection-live.blog.hu/api/trackback/id/tr712367277
süti beállítások módosítása