Segíts, oszd meg tapasztalataidat, hogy Te is segítséget kapj!

connection-live

connection-live

Előre a jövőbe!

Már nincs sok hátra az érettségiig.

2017. május 06. - conneciton live

erettsegi-3.jpg

Az érettségi az első nagyobb megpróbáltatás minden ember életében. Ilyenkor a diákoknak számot kell adniuk a tudásukról, és ezzel együtt megalapozzák a jövőjüket is. Sokan mégis félvállról veszik és a tanulást az utolsó percre hagyják. Az írásbeli érettségik hamarosan elkezdődnek, de a valódi kihívást mégis csak a szóbeli vizsgák fogják jelenteni. Ha úgy érzitek, hogy az írásbeli érettségi nem úgy sikerült, ahogy szerettétek volna, akkor a szóbelin még bőven korrigálhatok az eredményeiteken.  Bemutatunk nektek néhány hatékony tanulási módszert, és praktikát, amelyekkel eredményesen készületek fel a szóbeli érettségi vizsgákra!

Készítsetek tanulási tervet

A tanulási terv egy nagyon hasznos dolog. Számold össze a tételek és a fennmaradó napok számát. Fontos, hogy minden tantárggyal ugyan annyi időt tölts. A tanulási terv készítésénél minden tevékenységet vegyél figyelembe pl. pihenő, ebédidő stb. Egy nap 6 óránál ne tölts többet tanulással! A legjobban 8-11 óra között fog az agyunk, ezért ebbe az időintervallumban érdemes betervezni az intenzív tanulási szakaszt. Ez után szánj időt egy másfél órás aktív pihenésre (pl. séta stb.), majd a délutáni időt töltsd kevésbé intenzív tanulással.  A tanulási terv hozzásegít a tudatosabb felkészülésre, és az akaraterő növelésére, hogy minél sikeresebb szóbeli vizsgát tehess.

Feleljetek otthon

Remek gyakorlási módszer, ha valakinek egyből fel tudjátok mondani a frissen tanultakat. A legjobb, ha a próbavizsgáztató nem várt kérdéseket vet be a témával kapcsolatban. Ezáltal gyakoroljátok azt is, hogy szép egész mondatokba válaszoljatok a kérdésekre. Az otthoni felelések segítségével éles helyzetben már nem lesz annyira rajtad a vizsgadrukk, hiszen tudni fogod, hogy milyen kérdésekre, illetve helyetekre számíthatsz.  Ha nincs kinek felmondani az anyagot, akkor vedd fel kamerával, vagy mondd fel hangrögzítőre és hallgasd vissza.

Tanuljunk meg használni a segítségeket!

Függvény táblázat, vagy a történelmi atlasz használatát is meg kell tanulni. A keresgéléssel rengeteg idő mehet el, illetve pánikot is szülhet. A tételekkel együtt nézd meg, hogy mit hol találhatsz a segédanyagokban. A történelmi tételek során a legfontosabbak a helyszínek, nevek, illetve évszámok. Ezeket mind megtalálod a történelmi atlaszba, ezért amikor tanulod, a tételt közbe keresd meg a hozzá kapcsolódó részt az atlaszban.  Készíts kis kártyákat, amelyekre felírod az eseményeket, illetve évszámokat. Ez a tanulástechnika a nyelvtanulásnál is kiválóan alkalmazkodó.

Jutalmazd meg magad és pihenj eleget!

Ha teljesítetted a napi célt, akkor jutalmazd meg magad egy szelet csokoládéval, vagy nézz meg egy filmet. A testmozgást is tekintheted jutalomnak, minden este elmehetsz egyet futni, vagy leugorhatsz a közeli kondiba egy jó edzésre. Ez amellett, hogy formában tart, amikor napközben csak ücsörögsz, vagy fekszel, még a testedet is lefárasztja. Így nem fog veled olyan előfordulni, hogy nagyon kimerültnek érzed magad este, de mégsem tudsz elaludni, és csak forgolódsz az ágyban.

Az utolsó napokban már csak a pihenéssel foglalkozz, hogy a szóbelin teljes mértékben koncentrálni tudj. Ismétlés képen, azért egy-egy kiválasztott tételt foglalj össze magadban. Neked vannak bevált módszereit?

Oszd meg velünk a Connection-Live applikációval és segítsd diáktársaidnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://connection-live.blog.hu/api/trackback/id/tr8912483377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása