Segíts, oszd meg tapasztalataidat, hogy Te is segítséget kapj!

connection-live

connection-live

Hogyan napozzunk biztonságosan?

2017. május 31. - conneciton live

gobacksummer.jpeg

A napozás, illetve a napon való tartózkodás egészséges, hiszen a napfény hatására fokozódik a D-vitamin termelődése, amely főként a csontok szilárdságához és az erős immunrendszer miatt kiemelten fontos. Ezért nem is csoda, hogy szinte ösztönösen vágyunk a napon való hempergésre. Általában a nyári vakáció is arról szól, hogy egy jó könyvel a kezünkben, vagy egy szuper playlistet hallgatva a napon töltjük az időt. Azonban mindenki számára ismerős a piros, fájó, leégett bőr érzése.  A szakemberek nem győzik hangsúlyozni, hogy a napfürdőzés ugyan nagyon kellemes és hasznos lehet, de veszélyes, illetve súlyos következményei is lehetnek. Elhoztuk most nektek mindent, amit a napozásról érdemes tudni!

Ultraibolya sugárzás: riogatás, vagy valódi probléma?

Az emberek többsége tisztában van azzal, hogy az UV-sugárzás leégéshez vezet és rosszabb esetben számos betegséget is előidézhet köztünk akár bőrrákot is. Jelen korban a bőrt érő természetes UV sugárzás növekedéséért a Föld légkörét védő ózonköpeny károsodása is felelős. Az ózonréteg csökkenését a 70-es évektől észlelik, különösen a déli félteken. 1983-93 között az ózonréteg mintegy 6%-kal csökkent. Felmérések alapján az ózon 1%-os csökkenése kb. 1-2%-kal növeli a rosszindulatú bőrdaganatok kialakulásának gyakoriságát. A fényvédelem ma már tágabb értelemben a napégés, a napfény provokálta bőrbetegségek, a bőr daganatainak, és a bőröregedés megelőzését szolgálja.

Hogyan védekezzünk a leégés ellen?

A legtöbben a szezon előtt szoláriummal igyekeznek felkészülni a napfürdőzésre. De ez egy tévhit, mert a szolárium csövei semmilyen minőségben sem hasonlíthatóak a természetes napfényhez. A hosszú szürke téli napok, illetve a langyos tavasz után valóban fokozatosan kell a bőrünket a napozáshoz szoktatni. A délelőtti órákban semmiképpen se tartózkodjunk túl sok ideig a tűző napon, mert az UVB sugárzás a déli órákban a legmagasabb. Ha napozni szeretnénk, akkor azt 16 óra után tegyük meg. A leégés ellenen természetesen a megfelelő faktor számmal rendelkező naptej használata a legoptimálisabb. A bőrgyászok szerint a napfürdőzésnél a mérték, ami a legfontosabb.

Mit tegyünk ha leégtünk?

A napégés jellemző napon néhány napon belül önmagától begyógyul. Az égési felületre mindenképpen a hűtés a legjobb, hogy elkerüljük a bőrszövet további roncsolódását és kellemetlen vele járóját. Amint látjuk, hogy valahol elkezdünk pirosodni azonnal, próbáljuk hideg kamillás vízzel hűteni és kerülni a tűző napot. Ha azonban az arcunkon égtünk le, akkor vegyük elő a jó öreg hideg kígyóuborkás trükköt. Semmiképpen se kenjünk tejfölt, vagy tejet az égésre, mert a hideg lehúzza a pirosságot, de nem fogja elősegíteni a bőrfelület gyógyulását. Mindemellett igyunk rengeteg folyadékot!

Nektek milyen tippetek van a tökéletes barnuláshoz, illetve a leégés ellen? Oszd meg velünk a Connection- Live applikációban, vagy olvasgasd mások izgalmas nyári történeteit! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://connection-live.blog.hu/api/trackback/id/tr912555305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása