Segíts, oszd meg tapasztalataidat, hogy Te is segítséget kapj!

connection-live

connection-live

Hazudni bűn! ??

2017. április 16. - conneciton live

i_must_not_tell_lies_by_corey_grandy-d33uza7.jpg

A kutatások szerint az emberek naponta 5-10 hazugságot mondanak.

Őszintén, te hányszor füllentettél már ma?

Ezért nem is csoda, hogy mindenki át szeretne látni a hazugság sűrű fátylán. Van egy jó hírünk, mert egy kis odafigyeléssel könnyedén kiszűrhetjük, hogy ki az, aki őszinte velünk, vagy éppen megvezetni próbál minket. Amikor valaki hazudik, akkor stressz helyzetbe kerül, amely tökéletesen megmutatkozik a metakommunikációjában, illetve testbeszédében. Jelen cikkünkben, ezeket a könnyen felismerhető jeleket szedtük össze!

  1. Kifejezés és szóismétlés

A hazugság egyik leggyakoribb jele, amikor valaki folyamatosan egy szót, vagy kifejezést ismétel. Ennek egyik oda, hogy próbálja a hallgatóságot, illetve saját magát is meggyőzni a mondandója valóság tartalmáról.  Ezen felül érdemes a „Csak” kezdetű mondatokra is odafigyelni. pl. „Csak beszélgettünk”, „Csak öt percet kérek”.

  1. A kínos csend

Amikor úgy gondoljuk, hogy partnerünk hazudik, akkor egyszerűen maradjunk csöndben. A hazug embert a csend kényelmetlen helyzetbe hozza, hiszen úgy gondolja, ha partnerre hallgatásba kezd, akkor rájött a hazugságra, vagy rá fog jönni. Ilyenkor általában testvégtagjaik megmerevednek, vagy túl gyors beszédbe kezdenek, esetleg hirtelen témaváltás következik.

  1. Indokolatlan érintések

A különböző testrészek megérintése (pl. ajkak, fülek, orr) a másik leggyakoribb és leggyorsabban felismerhető jele a hazugságnak. Általában aki hazudik, vagy a fülét, vagy az ajkát érinti meg, ennek tudat alatti reakciója van, miszerint saját maga sem akarja kimondani, illetve hallani a hazugságot. Ezt saját magunkon is észrevehetjük, ha tudatosan nem vesszük észre, hogy partnerünk hazudik, de beszélgetés közben többször megérintjük a fülünket – ezzel jelezve, hogy valamit nem akarunk hallani – akkor mindenképpen érdemes elgondolkodni a kommunikáció valóság tartalmán. Ezen felül a sebezhető testrészek ösztönös védelme (pl. fej, torok, mellkas, alhasi tájék) is adhat okot a gyanakodásra.

  1. Egyre nehézkesebb beszéd

Biztos láttál már a krimi filmekben rendőrségi kihallgatást, amikor a bűnös alanynak egy idő után nehezére esik tisztán és érthetően kifejeznie magát. A magyarázat erre a reakcióra az, hogy stressz hatására az idegrendszer csökkenti a nyáláramlását, ami kiszárítja a nyálkahártyáját. A másik oka, hogy egy reakcióra, vagy helyzetre a hazudozó nem készült fel, ezért nem képes spontán reakciót produkálni.

Mit tegyünk, ha valakit hazugságon kapunk?

Ha úgy gondoljuk, és az árulkodó jelek alá is támasztják a hazugságot, akkor se támadjuk le beszélgető partnerünket! Próbáljunk rájönni, hogy mi lehet a hazugsága valódi oka. Ha letámadjuk, akkor azzal többet ártunk, mint használunk, mert a védekező mechanizmusok bekapcsolnak, és sosem fogjuk megtudni az valódi igazságot. Természetesen vannak, akik már mester szinten űzik a hazudozást, de ne aggódj, mert minden egyes tudatalatti jelzés nem tudnak kikapcsolni. Légy szemfüles, és senki nem fog tudni rajtad kifogni!

Mi volt a legdurvább hazugság, amivel át akartak verni?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://connection-live.blog.hu/api/trackback/id/tr5012424125
süti beállítások módosítása